Søg i denne blog

mandag den 25. juni 2012

Kræmmerhuse & giveaway



Karolines køkken på banen igen. Denne gang med jubilæumskogebogen Alle tiders Karoline.
12 danske kokke har bidraget med deres fortolkning af en Karoline klassiker og skønne Kille Enna har fotograferet.
Bogen koster 295 kr. i landets boghandlere.

Da jeg var barn var min mors mad ofte fra Karlones Køkken. Vi fik både yoghurtfromage, tykke pizzaer og ikke mindst den berømte tunmousse.
Men en af de ting jeg husker bedst fra min mors køkken, er sprøde kræmmerhuse med flødeskum. Hun toppede sine med chokolade og syltetøj og serverede dem når vi havde gæster.

Herunder får du opskriften på kræmmerhuse fra Alle tiders Karoline.

VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND 
Skriv om dit Karoline-minde i kommentarfeltet senest søndag den 1. juli klokken 17.00 - Så trækker jeg en heldig vinder.




Store kræmmerhuse med fløde og solbær



Det er enkelt, det er retro, det er hamrende lækkert.
Kræmmerhuse med flødeskum var populært søndagstilbehør til kaffen indtil midt i 1960’erne. I versionen her vendes der friske basilikumblade i den piskede fløde og solbærrene giver et klassisk pift.
  
Dessert til 8 




Kræmmerhuse – ca. 12 stk.
75 g blødt smør
85 g sukker (ca. 1 dl)
1 æg
85 g hvedemel (ca. 1½ dl)

Solbærtop:
200 g solbær
85 g sukker (ca. 1 dl)

½ liter Arla Karolines Køkken® Piskefløde 38%
1 dl grofthakkede friske basilikumblade
Pynt: 
Friske basilikumblade.

Bagetid: 4-5 min. ved 200°.

Kræmmerhuse: Rør smør og sukker sammen. Tilsæt ægget og pisk godt. Vend forsigtigt melet i. Smør 1½ spsk dej tyndt ud i en oval kage på en plade med bagepapir. Lav 4 ad gangen (ca. 10 x 15 cm i diameter). Bag kagerne midt i ovnen og form dem til kræmmerhuse – et ad gangen. Stil kræmmerhusene ned i snapseglas eller flaskehalse, indtil de er afkølede. Bag resten.

Solbærtop: Bring solbær og sukker i kog ved kraftig varme og under omrøring. Tag gryden af varmen, så snart solbærrene væsker og sukkeret er smeltet. Lad det køle af.

Pisk fløden til et let skum og vend basilikum i.

Fyld kræmmerhusene med flødeskum og kom lidt solbærtop på hvert kræmmerhus. Stil dem så de ikke vælter. Server straks sammen med resten af solbærrene.

Tips: I stedet for basilikum kan du bruge friske estragonblade – smag dig frem. Kræmmerhusene kan holde sig sprøde i en kagedåse i ca. 5 dage.


Vil du i øvrigt læse mere om hende Karoline og se nogle af de fine billeder, kan du læse denne uges nummer af FEMINA, der er på gaden på torsdag. De bringer en artikel om Karoline.

Opskrift & foto: fra Alle tiders Karoline, Kille Enna
Tekst: Louisa Lorang